Det här sättet att jobba passar min häst

Jag tycker att mitt övande går bra, långsamt framåt, precis som jag vill. Lif har musklat sig över ryggen och jag upplever att hon orkar bära mig bättre. Jag tror verkligen på det här konsekventa övandet, ibland är det lite tjatigt men jag känner mig vid det här laget trygg med att det blir ett långsiktigt resultat. 

Är oerhört tacksam för allt jag lärt mig. Det här sättet att jobba passar min häst, hon är överrörlig och behöver verkligen byggas upp, gångarter och mycket annat sitter. Susan Alm

Läser min häst bättre - beröm är viktigt för oss båda

Less is more fick en helt ny innebörd som jag kommer ta med inte bara från marken utan även uppsuttet.

Lärde mig att läsa min häst bättre när han börjar bli trött. Hittade bättre positioner. Tog till mig hur viktigt berömmet är för oss båda. Försöka göra banan till en rolig plats. Blivit snällare mot mig själv.

Har gått från att känna mig helt vilse i markarbete till att känna att jag nu längtar efter att få gå ut och jobba honom. Hanna Heinonen

Jag vill göra saker med kvalitet

De avsuttna övningarna med hästen har gått bättre för varje gång. Det har blivit mindre häng i tygeln när jag ber hästen bromsa. Jag har blivit mer observant på detaljer, hur hästen rör sig och hur det känns i min kropp. Jag är nyfiken på om det finns fler övningar där jag går bredvid hästen på det sätt som vi övat i den här kursen.

Jag har även funderat en del på det här med att göra saker med kvalitet. Min livssituation med två små barn gör att jag just nu inte hinner öva så mycket med min häst, men om vi gör bra saker tillsammans de gånger vi kan så leder det ändå till en positiv utveckling. Jenni Jansson

Med små steg tar du dig från motstånd och frustration till ridning i lätthet med en stark och glad häst!

  • Har du en känsla av att det måste finnas något annat sätt att träna på som ger mer resultat och är roligt?
  • Vill du ha återkoppling varje vecka på det du gör och veta vad som är viktigt att tänka på så att du inte lär in fel?
  • Vill du dessutom lära dig hur du ska utföra det, så att din häst blir stark över rygg och bakdel?

Om något av det här stämmer ska du vara med på nästa Steg 1 - Stärk din häst avsuttet. Kursen startar med ett videomöte på kvällen den 23 maj. Välkommen!

Christina bromsar med Eric

Några exempel på vad som väntar dig i kursen

Träda över vid handen

Den här övningen kommer att vara central i intensivkursen Steg 1 - Stärk din häst avsuttet. I videon här intill ser du en kort sekvens av när Christina jobbar med hästen Eric.

Hjälpa hästen att bli medveten om sin kropp

Stryka med spöet över hästen hjälper hästen att bli mer medveten och uppmärksam just där spöet berör. Det skapar trygghet och öppnar för en tydligare kommunikation.

Videon härintill är en kort sekvens ur en lektion där Christina visar hur du kan gå stegvis fram för att vänja hästen att bli bekväm med beröring av spöet, så att du kan börja använda det.

Göra hästen mer liksidig

Grunden i ridningen och utgångspunkten för att hästen ska kunna bära dig utan att skadas är att den kan stå rakt över sina ben. Alla hästar är sneda av naturen och din vikt som ryttare förstärker hästens snedhet. Därför är det så viktigt att ta reda på hur hästen är sned och börja åtgärda det tidigt i utbildningen. Videon här intill ger dig ett kort avsnitt av en längre genomgång.

Drangelska Ridinstitutet

“Jag har verkligen uppskattat steg 1 kursen där jag och min häst har börjat att kommunicera mera på ett lugnare och positivare sätt med varandra.
Att inte behöva göra mera än vad vi båda klarar av för stunden.
Att pausa där hästen får tid att processa har varit en riktig aha upplevelse för nu lyssnar jag verkligen på vad hästen säger till mej.
Att titta på vad hästen faktiskt gör med sin kropp och ben under arbetet och även på filmen efteråt har varit väldigt lärorikt och utvecklande.
Jag kommer definitivt att fortsätta med filmandet. ”

Drangelska Ridinstitutet

“Jag och Clyde har lärt oss otroligt mycket under den här kursen! Jag har blivit mer frustrationstålig, mindre fast vid att det måste bli rätt på en gång och fått en känsla för hur jag ska göra de övningar som vi har övat på. Clyde ställde sig nästan aldrig på alla fyra innan vi började öva på det, och nu gör han det ibland självmant! Han har dessutom börjat tycka om ridbanan Jag har blivit mer medveten om min kropp, hur den är sned och hur jag kan använda den i förhållande till Clyde. Det har hjälpt mig att förstå varför vissa signaler jag försöker ge honom inte blir som jag tänkt och varför han reagerar som han gör. Jag känner att vi håller på att bli redo för lite uppsutten träning snart.

Jag vill dessutom tacka dig för att du har tagit upp det jag skrivit på mötena även fast jag inte kunnat delta. Jobbet kom i vägen flera gånger ”

Drangelska Ridinstitutet

“Det har varit bra att gå om Steg 1. Kursen innehåller mycket och jag har mer att öva på både med och utan häst. Har lärt mig mycket både från kursmaterialet och våra Zoom möten. Mina dagliga rutiner har blivit bättre då jag lägger mer vikt vid att spendera tid med hästarna och inte på allt som behöver göras i stallet. En hel del med fyra hästar…

Har blivit bättre på att iaktta och förstå vad som är bäst för hästen. Exempelvis vilket håll som är bäst att vända åt när de står i gången eller att det kan vara svårt att gå i ena varvet på volten även om det bara är i skritt. Har blivit mer medveten om hur sällskapssjuka de är, vill gärna ha uppmärksamhet och massor av beröm. De ger massor tillbaka och är med på noterna. De har ständig uppsikt över mig.”

I intensivkursen "Steg 1 - Stärk din häst avsuttet" jobbar vi med handplockade övningar - en i taget - det är det mest effektiva sättet att få det att fungera.

Många ryttare känner att de har ridit mycket och länge och ändå så är det samma tragglande. En del tror att det måste vara så, att det inte finns något annat, enklare, roligare och mer angenämt sätt.

Men det gör det! Knepet är att arbeta metodiskt i små steg och att närma sig det med ett nyfiket och utforskande förhållningssätt. Så att du förstår var just du och din häst befinner er och justera efter det. Och det vill jag hjälpa dig med. 

I "Steg 1- Stärk din häst avsuttet" leder jag dig framåt steg för steg. Vi ses varje vecka under kursens 5 veckor i ett videomöte där vi går igenom frågeställningar som dykt upp och du får information om nästa steg. Kan du inte vara med går det bra att se och lyssna i efterhand. Du har tillgång till kursportalen i ett års tid.

Jag kan garantera att du efter kursen får ett mycket bättre samspel med din häst och känner dig ännu mer säker som ryttare. Detta oavsett om din häst är äldre, unghäst eller under igångsättning efter en skada. Eller om du rider på ridskola.

Varmt välkommen!

Skärmavbild 2021-09-27 kl. 20.35.13

Ps. Läs gärna mer lite längre ned på sidan under "Vanliga frågor och svar". Vill du vara med på nästa kurs, se till att köpa din plats redan nu och få 1000 kronor i rabatt. Eftersom vi satsar mycket på återkoppling är antalet platser begränsat.

Vanliga frågor och svar

Har du andra frågor, skicka gärna ett mail till oss på info@drangelskaridinstitutet.se

Min häst har varit skadad, kan jag gå kursen ändå?

Nu har du en fantastisk möjlighet att göra om och göra rättare. Du börjar med att göra en analys av hur din häst är sned för att bestämma hur du kan motverka snedhetens negativa effekter. Nu är du i ett läge där du kan du upptäcka och göra de övningar som gör din häst starkare, mer liksidig och därmed friskare. Tiden tillsammans blir meningsfull trots att din häst är konvalescent. 

Jag rider på ridskola, är den här kursen något för mig?

Våra elever som rider på ridskola berättar för oss att deras ridning har förbättrats med mer än 50% bara genom att göra de övningar som är till dig som ryttare utan häst. Dessutom har den teoretiska förståelsen för vad du ska göra som ryttare gjort ridningen så mycket roligare. Deras ridlärare har i alla dessa fall noterat förbättringen och kommenterat den. 

Min häst är inte inriden ännu, ska vi vänta?

Så bra, då kan du göra rätt från början och ge din häst chansen att förstå sin uppgift som ridhäst, utan stress och belastningsskador. Att rida in en häst kan vara plätt-lätt förutsatt att du gör det så att hästen är med och förstår. Och ser till att du får kvitto på det. De stegen hjälper vi dig med. 

Passar kursen en gammal häst som är van vid traditionell ridning?

Det är aldrig för sent att ge sin häst chansen att få uppleva rörelseglädje, lätthet och harmoni tillsammans med sin ryttare. Den lite äldre hästen som kanske inte riktigt blivit lyssnad på är en så tacksam mottagare av både beröringstekniken och de övningar som ger den en förbättrad kroppskänsla. Det gör också att den håller sig frisk och glad upp i hög ålder. 

Studier online – är det svårt och trassligt eller alldeles underbart?

Allt du behöver är en mobiltelefon och/eller en dator

Den portal vi använder för kursen heter Simplero och vid starten får du ditt unika användarnamn och lösenord som du använder för att komma in i portalen när som helst.

Varje vecka får du återkoppling och handledning i ett videomöte på Zoom. Här får du chansen att ge dig själv återkoppling: Vad var du särskilt nöjd med och vad vill du utveckla ytterligare?

Du får övningarna allteftersom kursen fortskrider. Vi arbetar koncentrerat och gemensamt och återkopplar tills att övningen verkligen sitter. Du kan jobba på utan stress och du tar med dig lektionen dit du vill i din mobil eller dator.

Har du hörlurar kan du lyssna "hands free" medan du förbereder en övning. Och det är lätt att gå tillbaka och lyssna en gång till eller se en video ytterligare gånger för att verkligen ta in lektionen.

Säkra din plats till nästa kursstart redan nu och få 1000 kronor i rabatt.

Här köper du din plats till nästa kursstart den 23 maj.