Kunskapsbanken från A till Ö

Här har vi sammanställt information om olika begrepp inom ridning – och om hur vi på Drangelska Ridinstitutet arbetar med det.

Akademisk ridning  

Akademisk ridning fokuserar på harmoni mellan häst och ryttare. Principerna bygger på klassisk dressyr och syftar till att utveckla hästens naturliga rörelsemönster genom en gradvis utbildningsprocess.

Dagens akademiska dressyr, som vidareutvecklats av Bent Branderup, bygger på historiska ridprinciper från den tid då ridning var en nödvändighet för krig man mot man. Ridkonsten strävar efter att hästen ska bära sin ryttare utan spänning och därmed motverka förslitningsskador. 

Drangelska Ridinstitutet har kombinerat olika metoder och tekniker från flera ridtraditioner bland andra centrerad ridning, klassisk dressyr, natural horsemanship, akademisk ridkonst, science of motion, vertikal balanserad ridning, Ride with Joy (Linda Tellington-Jones) och kraftskapande ridkonst. Vi kallar vår metod för Integrerad Ridkonst.

Bettlöst  

Bettlös ridning innebär att man rider utan traditionellt bett i hästens mun. Detta kan inkludera huvudlag med nosgrimma som ger tryck på hästens nos och/eller nacke. Eller med så kallat sidepull som ger tryck på hästens kinder. Ett annat bettlöst huvudlag är kapson, som vi rekommenderar till exempelvis träning med Långtygling. Här finns en större, tyngre variant och en så kallad ridkapson. Vi använder endast ridkapsonen. 

Vår hästtandläkare säger i en föreläsning som ingår som del i vår Steg 1-kurs att det alltid är bra att variera mellan bettlöst och träns med olika bett. Låt hästen bestämma, den kommer att visa dig vilket bett den trivs bäst med.  

Grundläggande ridövningar 

Dessa är basövningar som varje ryttare bör kunna, som exempelvis övergångar mellan gångarter, volter och att göra halt. På Drangelska Ridinstitutet menar vi att en ryttare som verkligen vill bli bra bör börja avsuttet. 

När du tränar både dig själv och hästen vid handen och från marken får du ordning på så mycket: Din balans, din kroppsposition. Du ser också mycket tydligare hur hästen rör sig. De medvetandeövningar som du får lära dig är nödvändiga för att få klarhet i vad du egentligen gör. Och därefter kunna och välja att göra vad du vill. 

Inspänning longering  

Detta är en teknik där hästen tränas i en longercirkel medan den är inspänd med olika typer av inspänningstyglar. I vår metod på Drangelska använder vi aldrig inspänning vare sig avsuttet eller i uppsutten ridning. 

Vill du longera din häst rekommenderar vi att du arbetar med Rakriktande longering. Du kommer att se resultat mycket snart, genom att hästen på det här viset - utan att vara fasthållen - lär sig parera och balansera och på så vis stärker sina bärande muskler.

Klassisk dressyr  

En form av ridkonst som betonar harmoni, balans och precision. Klassisk dressyr är grunden för modern dressyr, men med ett starkare fokus på de traditionella ridprinciperna. Klassisk står för tidlös. Den påverkas därmed inte av olika moden som kommer och går. 

Drangelska Ridinstitutet har kombinerat olika metoder och tekniker från flera ridtraditioner bland andra centrerad ridning, klassisk dressyr, natural horsemanship, akademisk ridkonst, science of motion, vertikal balanserad ridning, Ride with Joy (Linda Tellington-Jones) och kraftskapande ridkonst. Vi kallar vår metod för Integrerad Ridkonst.

Longering av häst  

Longering är en träningsteknik där hästen tränas med hjälp av en longe (en lång lina). Det är användbart för att träna hästen i korrekt form och bygga kondition.

Vi rekommenderar att du använder vår metod, Rakriktande longering, för att genom longeringen  få en mer liksidig häst. 

Med den här metoden går hästen inte bara i en cirkel när du longerar. Den rätar upp sig i ett fyrkantspår. På så sätt hjälper du hästen att koppla på sina magmuskler, som bär upp din häst och ger den styrka och balans att även bära dig och därmed undvika skador till följd av det man kallar bärtrötthetssyndrom. Rakriktande longering är ett fantastiskt sätt att hjälpa hästen att få kontakt med sina magmuskler och bygga styrka.

Långtygling 

Denna teknik innebär att ryttaren går bakom hästen och styr den med två tyglar, likt körning men utan vagn. Det är en bra metod för att träna hästar från marken.

Långtygling ger dig möjlighet att arbeta hästen utan belastning av ryttarens vikt och eventuella snedhet. Metoden är bra att använda för igångsättande av din konvalescent, starta en unghäst eller helt enkelt en häst som har behov av skonsamt och ändå stärkande arbete avsuttet. I vår kurs ”Jobba skonsamt med långtygling” lär du dig också ett förhållningssätt till hästen som är användbart när det inte blir som du tänkt dig i utbildningen av hästen - vilket garanterat kommer att hända

Markarbete  

Markarbete innefattar övningar som utförs från marken. Hos oss på Drangelska Ridinstitutet handlar markarbete eller avsutten träning om att styrketräna din häst utan vikt på ryggen för att ni båda ska träna koordination - att aktivera rätt muskler - och för att du ska lära dig att dosera rätt - hur mycket och hur länge du ska göra övningarna. Vi arbetar här framförallt med det som heter “arbete vid handen.”

Om du redan rider din häst är det ännu viktigare att ge din häst den här träningen avsuttet så att den har reservstyrka kvar efter ridpasset. Att styrketräna de bärande musklerna utan vikt på ryggen ger hästen den extra styrka den behöver som ridhäst. 

De dagar du känner att du har ont om tid, så kan du i stället för att stressa igenom ett ridpass, ge hästen 15 minuters träning vid handen, vilket ger en effektiv styrketräning.  

Natural horsemanship

Detta är en filosofi inom hästträning som betonar kommunikation och förståelse mellan häst och människa, baserat på hästens naturliga beteenden och sociala struktur.

Drangelska Ridinstitutet har kombinerat olika metoder och tekniker från flera ridtraditioner bland andra centrerad ridning, klassisk dressyr, natural horsemanship, akademisk ridkonst, science of motion, vertikal balanserad ridning, Ride with Joy (Linda Tellington-Jones) och kraftskapande ridkonst. Vi kallar vår metod för Integrerad Ridkonst. 

Rakriktad häst  

Alla hästar – liksom vi människor – är sneda. Du kan se det genom att observera hur hästen står i hagen. Vilket ben sätter den framför sig? Vilket bakben? 

På Drangelska ridinstitutet har vi arbetat fram en manual som gör det enkelt för dig att avgöra hur din häst är sned. Manualen får du gratis om du skriver upp dig för att få våra Info-brev. Du hittar ett formulär i menyn här ovanför eller genom att klicka här.

Det är viktigt att veta hur din häst är sned för att få en grund att stå på när du planerar er gemensamma träning. Då blir det lättare för dig att avgöra vilka övningar du ska göra och åt vilket håll du bör göra dem mer. 

Inom Drangelska Ridinstitutet erbjuder vi flera metoder för att hjälpa hästen att bli mer liksidig. Vi arbetar med att ”Ställa upp” hästen så att den står jämnt över alla fyra benen. Samt med Rakriktande longering. Med den här metoden går hästen inte bara i en cirkel när du longerar. Den rätar upp sig i ett fyrkantspår. På så sätt hjälper du hästen att koppla på sina magmuskler. Och därmed undvika skador till följd av det man kallar bärtrötthetssyndrom. Det är ju magmusklerna som bär upp din häst och ger den styrka och balans att även bära dig. Se även under ”skänkelvikning” lite längre ned.

Ridlektioner 

Lektioner där både nybörjare och erfarna ryttare kan lära sig och förbättra sina ridfärdigheter under ledning av en instruktör. 

På Drangelska Ridinstitutet erbjuder vi ridlektioner online. Vår erfarenhet visar att undervisning på plats i ridhus - som är det vanliga i hästträning och ryttarutbildning - gör inlärningsprocessen längre. Det hindrar lärandet därför att när du försöker lyssna och förstå samtidigt som du rider, blir det en stress som stör uppmärksamheten på din häst. Dessutom så anstränger du dig för att göra rätt i lärarens ögon och ditt samarbete blir med läraren i stället för med hästen. 

Hästen känner också att det är läraren som är ledaren med koll. Den som tar ansvar för situationen. Vi vill i stället träna dig som är ryttare i att ta ledarskapet och bli din hästs bästa lärare. När du har tillägnat dig vad och hur ni ska göra INNAN du ska träna med hästen, så kan du uppträda med övertygelse och säkerhet. Det är vad hästen söker och behöver för att ha förtroende för och vilja följa dig. Det samspelet kommer du att kunna skapa genom att ta våra ridkurser online. Du blir självständigare och mer självklar i relation till din häst. 

Ridkurser för vuxna 

Specialiserade kurser som riktar sig till vuxna nybörjare eller de som vill återuppta ridning efter en paus.

På Drangelska Ridinstitutet erbjuder vi ridkurser online. Anledningen till det kan du se under ”Ridlektioner” här ovanför. 

Ridkurser online är varken svårt eller trassligt. Allt du behöver är en mobiltelefon och/eller en dator. Den portal vi använder för kurserna heter Simplero och den finns även som app till din mobil. 

Vid kursstarten får du ditt unika användarnamn och lösenord som du använder för att komma in i portalen när som helst. Du får övningarna allteftersom kursen fortskrider och kan jobba på utan stress. Du tar med dig lektionen dit du vill i din mobil eller dator. Har du hörlurar kan du lyssna "hands free" medan du förbereder en övning. Och det är lätt att gå tillbaka och lyssna en gång till eller se en video ytterligare gånger för att verkligen ta in lektionen. Du har tillgång till alla lektioner i ett års tid.

Under våra kurser Steg 1 och Steg 2 får du varje vecka återkoppling och handledning i ett videomöte. Här går vi igenom vad du har gjort hittills och planerar för nästa veckas övningar. Du får också chansen att höra övriga kursdeltagares frågor och lära dig även av dem. Du hittar mer information om kurserna Steg 1 och Steg 2 i menyn här ovanför.

Rida häst i form 

Att rida en häst i form innebär att få hästen att arbeta med en god och funktionell hållning och muskelanvändning för kunna utföra det ryttaren önskar utan att det sliter på den. 

Det kan vara svårt att veta om en häst går i korrekt form – som stärker rätt, bärande muskler - eller en form som i själva verket är skadlig. 

När en häst går ”bakom lod”, det vill säga med huvudet antingen hårt hållet inåt bogen eller inspänt, så skadas halskotpelaren.

Det är väldigt vanligt att man blandar ihop samling, ”att rida hästen i form” och rida långsamt. Bär sig hästen i sitt flexormönster, det vill säga med sin bärande muskulatur (magmusklerna) som ger en överlinje? Eller fäller den faktiskt bara in sitt huvud mot bröstet? Det kan den nämligen göra med eller utan tygelkontakt. 

Vi möter många ryttare som har kört fast för att de rider med en teoretisk uppfattning som är fel, som att de exempelvis ska sitta väldigt raka i ryggen med armbågen intill kroppen, eller rider i en sadel som hindrar en elastisk och effektiv sits och därmed gör det omöjligt att ha en följsam hand. 

Många drar en suck av lättnad när de inser att de faktiskt inte har fått rätt information. De har ridit på fel premisser år ut och år in. Det är mycket lättare när man förstår hur det faktiskt fungerar och är tänkt.

Sätta igång häst efter vila och efter skada  

Detta handlar om de steg och metoder som används för att återintroducera en häst till arbete efter en vila eller skada, vilket kräver noggrann planering och anpassning.

På Drangelska Ridinstitutet rekommenderar vi att börja med avsutten träning. Starta med kursen ”Lär din häst att bära dig rätt – lär den att bromsa”. Fortsätt sedan med att träna de tvärande rörelserna som finns med i kursen Steg 1 – Stärk din häst avsuttet. Här handlar det om att både lära sig att förstå vad ”Träda över vid handen” betyder och att sedan kunna – förmå – att göra det. Det gäller både dig och din häst. Båda måste förstå för att sedan förmå. 

Vi erbjuder också annan mycket lämplig träning för att sätta igång en häst eller rehabilitera en häst: Att longera rakt för att hjälpa hästen bli mer liksidig rekommenderar vi varmt. Att Jobba skonsamt med långtygling är också gynnsamt för att bygga styrka och följsamhet hos din häst. 

Att träna Ledövningar med sin häst utvecklar hästens kroppsmedvetenhet, koordination och balans. På köpet får du en tryggare häst som är säkrare att hantera. När du tränar avsuttet tillsammans med din häst utvecklar du också din egen koordination och balans, vilket är avgörande för att du ska kunna hjälpa hästen. Dessa kurser hittar du under “Kurser på egen hand” i menyn här ovanför eller genom att klicka här.

Skänkelvikning

Skänkelvikning är en dressyrövning där ryttaren ber hästen flytta sig sidledes för att den ska bli stark och liksidig. 

Den här övningen gör vi i syfte att rakrikta hästen, att hjälpa den att bli mer liksidig. Då är det viktigt att göra det bort från stora bogens skänkel. Vet du inte vilken bog som är störst rekommenderar vi att du tar reda på det genom att skriva upp dig på listan för våra Info-brev, se menyn. Där får du en manual för hur du tar reda på vilken som är den stora och den lilla bogen.

I skänkelvikning rider du längs med långsidan med hästens huvud vänt mot staketet eller väggen och försöker ha en så rak häst som möjligt. Du strävar efter 35 – 45 graders vinkel till staketet. Eftersträva en rak häst från huvud till svans. Bry dig inte om ställningen – den kommer senare i hästens utbildning. Sitt åt det håll hästen ska röra sin ena kroppsida. Ta bara några steg i sänder i början och avsluta med halt eller att plana ut längs med staketet. Du ska ha den inre skänkeln längre fram när du rider undan stora bogens skänkel. När du rider undan den lilla bogens skänkel kan du behöva leda ut den lilla bogen. Du kan också behöva sitta fram och ut över den lilla bogen. 

Stärkande övningar häst 

Det är övningar som syftar till att bygga upp hästens styrka, vilket är viktigt för alla typer av ridning.

Vill du lära dig att se skillnad på ridning som kanske ser flashig ut, men skadar din häst - och ridning som bygger upp och stärker den är du välkommen till en gratis föreläsning (inspelat webinar) om vad som gått snett och hur det påverkar hästen. Vi skärskådar en världskänd ryttare och tittar sedan vidare på vad hästen behöver stärka i sin kropp för att bära dig, utan att ta skada av det. ”Skola ditt öga” heter föreläsningen och du hittar den i menyn under ”Föreläsningar” eller genom att klicka här.