Ridövningar häst

Grundläggande ridövningar 

Dessa är ridövningar för häst som varje ryttare bör kunna, som exempelvis övergångar mellan gångarter, volter och att göra halt. På Drangelska Ridinstitutet menar vi att en ryttare som verkligen vill bli bra bör börja avsuttet. 

När du tränar både dig själv och hästen vid handen och från marken får du ordning på så mycket: Din balans, din kroppsposition. Du ser också mycket tydligare hur hästen rör sig. De medvetandeövningar som du får lära dig är nödvändiga för att få klarhet i vad du egentligen gör. Och därefter kunna och välja att göra vad du vill. 

Skänkelvikning

Skänkelvikning är en dressyrövning där ryttaren ber hästen flytta sig sidledes för att den ska bli stark och liksidig. 

Den här övningen gör vi i syfte att rakrikta hästen, att hjälpa den att bli mer liksidig. Då är det viktigt att göra det bort från stora bogens skänkel. Vet du inte vilken bog som är störst rekommenderar vi att du tar reda på det genom att skriva upp dig på listan för våra Info-brev, se menyn. Där får du en manual för hur du tar reda på vilken som är den stora och den lilla bogen.

I skänkelvikning rider du längs med långsidan med hästens huvud vänt mot staketet eller väggen och försöker ha en så rak häst som möjligt. Du strävar efter 35 – 45 graders vinkel till staketet. Eftersträva en rak häst från huvud till svans. Bry dig inte om ställningen – den kommer senare i hästens utbildning. Sitt åt det håll hästen ska röra sin ena kroppsida. Ta bara några steg i sänder i början och avsluta med halt eller att plana ut längs med staketet. Du ska ha den inre skänkeln längre fram när du rider undan stora bogens skänkel. När du rider undan den lilla bogens skänkel kan du behöva leda ut den lilla bogen. Du kan också behöva sitta fram och ut över den lilla bogen. 


Skänkelvikning
Vacker samling

Rida häst i form 

Att rida en häst i form innebär att få hästen att arbeta med en god och funktionell hållning och muskelanvändning för kunna utföra det ryttaren önskar utan att det sliter på den. 

Det kan vara svårt att veta om en häst går i korrekt form – som stärker rätt, bärande muskler - eller en form som i själva verket är skadlig. 

När en häst går ”bakom lod”, det vill säga med huvudet antingen hårt hållet inåt bogen eller inspänt, så skadas halskotpelaren.

Det är väldigt vanligt att man blandar ihop samling, ”att rida hästen i form” och rida långsamt. Bär sig hästen i sitt flexormönster, det vill säga med sin bärande muskulatur (magmusklerna) som ger en överlinje? Eller fäller den faktiskt bara in sitt huvud mot bröstet? Det kan den nämligen göra med eller utan tygelkontakt. 

Vi möter många ryttare som har kört fast för att de rider med en teoretisk uppfattning som är fel, som att de exempelvis ska sitta väldigt raka i ryggen med armbågen intill kroppen, eller rider i en sadel som hindrar en elastisk och effektiv sits och därmed gör det omöjligt att ha en följsam hand. 

Många drar en suck av lättnad när de inser att de faktiskt inte har fått rätt information. De har ridit på fel premisser år ut och år in. Det är mycket lättare när man förstår hur det faktiskt fungerar och är tänkt.