Drangelska Ridinstitutet
Kunskap om hästen – Inlevelse med ryttaren – Problemlösning för ekipaget
På Drangelska Ridinstitutet vill vi se till helheten: Ryttaren – Hästen – Ridningen
Vi strävar efter att vara uppriktiga och gå på djupet i våra utbildningar. Vad ligger bakom det problem du som ryttare kan uppleva? Vi går in för att undersöka detaljerna och förstå hästhållning som en strävan mot hälsa, harmoni och samverkan mellan människa och häst. Ridning ser vi som en konstform.
Dessa tankar ligger bakom skapandet av Drangelska Ridinstitutet, sökandet efter detta har tagit oss runt i världen.
Metoden vi använder är inte ny. Den bygger på en lång tradition av det vi lärt av framgångsrika ryttare och en hållbar hästhållning. Våra kurser summerar den här beprövad kunskapen och mångåriga erfarenheter av att undervisa tusentals ekipage. Du får tillgång till vår kunskap även om du inte kan komma till oss.
Drangelska Ridinstitutets metod utgår från ett förhållningssätt till hästen där du är nyfiken och utforskande - och frågar dig: "Vad var jag nöjd med i dag, vad vill jag förbättra till nästa gång?"
Målet är inte prestation i första hand, utan att utvecklas så att vi kan göra det på ett harmoniskt och hållbart sätt. Att hitta glädje i samvaron med hästen. Vi strävar efter en känsla av att sväva tillsammans, då tiden står till och allt bara klaffar. Då det bara är ni två.

Christina Drangel, ridlärare sedan 39 år:
Jag får anstränga mig för att minnas hur det var och kändes, för det är längesedan nu.
Då, när det var en kamp med mig själv och mot hästen och när så mycket handlade om att försöka dölja och skyla över det som inte fungerade. Eller undvika det helt och hållet.
Min häst var svår att sitta ner på, svår att få att gå på tygeln, ena dagen gick det bättre och nästa jättedåligt. Och ofta visste jag inte varför det blev på det ena eller andra viset. Det var inte fel på min ambition. Jag lade ner all min tid och alla mina sparpengar på ridlektioner och det senaste i utrustningsväg.
Under alla de där tidiga åren mötte jag en ridning som inte gynnade hästarna. Som gjorde dem inåtvända, arga, motvilliga. Som resulterade i att de sparkade, skenade och bets. Och jag fick höra att allt man skulle göra var att sätta sig i respekt, visa vem som är ledaren: Använda makt och höja rösten.
Jag kunde helt enkelt inte sluta fundera över vad som var fel. Jag tog mig över två kontinenter i sökandet efter ett annat sätt att rida och vara tillsammans med hästen. Jag läste massor av böcker på tre olika språk och märkte att den gamla, beprövade kunskapen helt enkelt tappats bort.
Det finns en annan väg! När jag fick uppleva hur engagerande och roligt det var att umgås med min häst och att rida, blev det svårt att hålla detta för mig själv. Också för att jag vill göra det bättre för våra hästar bestämde jag mig till slut för att dela med mig av den här kunskapen till andra hästälskare.
Nu är det din tur att påbörja förvandlingen från en kämpande, ryttare med en stånkande häst till ett ekipage som utstrålar teamwork och samarbetsglädje. Välkommen till en ridutbildning som får det att fungera!
"I dag kan jag vila i övertygelsen att jag vet att jag kan visa dig hur du kan gymnastisera din häst så att den blir stark, samarbetsvillig och glad."
Vill du veta mer om oss?
Lyssna på "Fredagsfilosofen" med Christina Drangel!
Lär dig mer om din häst och din ridning.
Få tips och råd till dig själv som ryttare - och bli din hästs bästa lärare!
Du får vårt nyhetsbrev till din mail helt utan kostnad.
Team Drangelska Ridinstitutet
Vi har tillgång till handplockade veterinärer, hovslagare, hästfysioterapeuter, akupunktörer, sjukgymnaster, med flera som alla har minst 15 års erfarenhet av sin profession.
Vårt team har även egen erfarenhet av att rida, vilket vi värdesätter högt.
Bilden: Jeanette Lönnberg-Gavazzeni är vår specialist på långtygling. Du får handledning av henne i kursen Långtygling som du hittar i menyn överst på sidan under "Kurser på egen hand".
