På Drangelska Ridinstitutet vill vi se till helheten:

Ryttaren – Hästen – Situationen

På Drangelska Ridinstitutet vill vi se till helheten:

Ryttaren – Hästen – Situationen

7J6A3882

Ridning är en konstform - Integrerad Ridkonst

Vi strävar efter att vara uppriktiga och gå på djupet i våra utbildningar. Vad ligger bakom det problem du som ryttare kan uppleva? Vi går in för att undersöka detaljerna och förstå hästhållning som en strävan mot hälsa, harmoni och samverkan mellan människa och häst.

Dessa tankar ligger bakom skapandet av Integrerad Ridkonst, sökandet efter detta har tagit oss runt i världen.

Metoden vi använder är inte ny. Den bygger på en lång tradition av det vi lärt av framgångsrika ryttare och en hållbar hästhållning.

Vårt måtto är: Kunskap om hästen, inlevelse med ryttaren, problemlösning för ekipaget. Våra kurser summerar den här beprövad kunskapen och mångåriga erfarenheter av att undervisa tusentals ekipage. Du får tillgång till vår kunskap även om du inte kan komma till oss.

Integrerad Ridkonst utgår från ett förhållningssätt till hästen där du är nyfiken och utforskande - och frågar dig: "Vad var jag nöjd med i dag, vad vill jag förbättra till nästa gång?"

I den Integrerad Ridkonsten strävar ryttaren - hästälskaren - efter att uppnå en hög nivå av samarbete, harmoni och välbefinnande i övandet. Detta bidrar till att förbättra hästens förmåga, hälsa, liksidighet och balans, samtidigt som det skapar en djupare och mer meningsfull relation mellan ryttaren och hästen.

Målet är inte prestation i första hand, utan att utvecklas så att vi kan göra det på ett harmoniskt och hållbart sätt. Att hitta glädje i samvaron med hästen. Vi strävar efter en känsla av att sväva tillsammans, då tiden står till och allt bara klaffar. Då det bara är ni två.

Våra hästar är numera avlade till större rörlighet.

Det ställer andra krav på träning och ridning än med de strama hästar vi hade förr.

Man väljer numera att avla mot större rörlighet och ett mer kraftfullt påskjut. Det är inte en så bra kombination. Hästen blir snabbt överansträngd.

Om inte hästen blivit styrketränad med väl valda övningar innan den får en ryttare på ryggen, kan det att bli värre.

Hästen riskerar att vara slut som ridhäst innan den knappt hunnit komma igång. Detta är sannolikt också anledningen till att man ser artros i halskotpelaren på unga hästar.

En stram häst är lite som en friidrottande människa. Den har strama muskler och behöver mycket uppvärmning och stretchning. En överrörlig häst har däremot inte något muskelstopp.

Eftersom muskeln inte saktar in omfånget av rörelsen bromsas den inte upp. I stället tar rörelsen inte stopp förrän kroppsdelen har kommit så långt det går, det vill säga till ledens stopp.

Överrörlighet hos människor har visat sig kunna leda till överansträngning, konstant smärta, högre risk för benbrott och framförallt till större risk för artros.

Det går att se samma symptom hos hästar - också på en glidande skala.

TaboorakriktningridhusetBrollsta2020ht

Christina Drangel, ridlärare i över 40 år:

Jag har skapat kurser i Integrerad Ridkonst för att hjälpa människor att utbilda sina hästar utifrån ett nyfiket och utforskande förhållningssätt.

Det här sättet ger ökad livskvalitet för både hästen och människan och påverkar även livet utanför stallet positivt. 

Jag vill hjälpa dig att utveckla en känsla av mästerskap och självständighet.

Min strävan är att göra det möjligt för dig att bli en bättre ryttare oavsett hur du ser ut, din ålder, bakgrund och erfarenhet eller vad för häst du har.

Jag ser fram emot att guida dig som verkligen vill lära dig och är villig att göra övningarna. 

Du kommer att förstå varför något inte fungerar, bli medveten om möjligheterna till förändring och få verktyg som transformerar dig och din häst till ett ekipage som utstrålar teamwork och samarbetsglädje.

Mitt löfte till dig är att det gör skillnad, nästan direkt.

Välkommen till en ridutbildning som får det att fungera!

"I dag kan jag vila i övertygelsen att jag vet att jag kan visa dig hur du kan gymnastisera din häst så att den blir stark, samarbetsvillig och glad."

Team Drangelska Ridinstitutet

Vi har tillgång till handplockade veterinärer, hovslagare, hästfysioterapeuter, akupunktörer, sjukgymnaster, med flera som alla har minst 15 års erfarenhet av sin profession.

Vårt team har även egen erfarenhet av att rida, vilket vi värdesätter högt. 

Bilden: Jeanette Lönnberg-Gavazzeni är vår specialist på långtygling. Du får handledning av henne i kursen "Jobba skonsamt med ångtygling" som du hittar under "Kurser på egen hand" i menyn.

Jeeanettelonnberggavazzeni-750w-1000h

Något mer du vill veta? Kontakta oss här!

Tack för din fråga! Du får svar så snart som möjligt.