Rehabilitering av häst -
Sätta igång häst efter vila och efter skada
Rehabilitering av häst
Detta handlar om de steg och metoder som används för att återintroducera en häst till arbete efter en vila eller skada, vilket kräver noggrann planering och anpassning.
På Drangelska Ridinstitutet rekommenderar vi att börja med avsutten träning. När du tränar avsuttet tillsammans med din häst utvecklar du också din egen koordination och balans, vilket är avgörande för att du ska kunna hjälpa hästen.
Stärkande övningar häst
Det är övningar som syftar till att bygga upp hästens styrka, vilket är viktigt för alla typer av ridning.
Vi vill också kalla detta arbete för “Prehabilitering av din häst”, det vill säga att arbeta förebyggande med din träning.
Vill du lära dig att se skillnad på ridning som kanske ser flashig ut, men skadar din häst - och ridning som bygger upp och stärker den är du välkommen till en gratis föreläsning (inspelat webinar) om vad som gått snett och hur det påverkar hästen. Vi skärskådar en världskänd ryttare och tittar sedan vidare på vad hästen behöver stärka i sin kropp för att bära dig, utan att ta skada av det. ”Skola ditt öga” heter föreläsningen och du hittar den i menyn under ”Föreläsningar” eller genom att klicka här.
Rakriktad häst
Alla hästar – liksom vi människor – är sneda. Du kan se det genom att observera hur hästen står i hagen. Vilket ben sätter den framför sig? Vilket bakben?
På Drangelska Ridinstitutet har vi arbetat fram en manual som gör det enkelt för dig att avgöra hur din häst är sned. Manualen får du gratis när du skriver upp dig för att få våra Info-brev. Du hittar ett formulär i menyn här ovanför eller genom att klicka här.
Det är viktigt att veta hur din häst är sned för att få en grund att stå på när du planerar er gemensamma träning. Då blir det lättare för dig att avgöra vilka övningar du ska göra och åt vilket håll du bör göra dem mer.
Inom Drangelska Ridinstitutet erbjuder vi flera metoder för att hjälpa hästen att bli mer liksidig. Vi arbetar med att ”Ställa upp” hästen så att den står jämnt över alla fyra benen. Samt med "Rakriktande longering". Med den här metoden går hästen inte bara i en cirkel när du longerar. Den rätar upp sig i ett fyrkantspår. På så sätt hjälper du hästen att koppla på sina magmuskler. Och därmed undvika skador till följd av det man kallar bärtrötthetssyndrom. Det är ju magmusklerna som bär upp din häst och ger den styrka och balans att även bära dig.